H Prada και τα διαβολάκια

Με το που βγήκε το βιβλίο το αγόρασα. Το είδα και στο σινεμά. Εχει σχέση με την πραγματικότητα και συγχρόνως δεν έχει.

Η πραγματικότητα είναι ότι οταν δουλεύει κανείς σε συλλογικό χώρο πάντα υπάρχουν «οι καλοί, οι κακοί, οι άσχημοι, οι απαίσιοι, οι παν-καλοι» με αρχηγό όλων τον Σχεδιαστή.  Ο τελευταίος σχεδιάζει, σκέφτεται, ονειρεύεται και προσπαθεί να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω στην πραγματικότητα δλδ στο κέρδος. Οφείλει 2 φορές τουλάχιστον το χρόνο να κατεβάζει τέτοιες ιδέες που πάντοτε να γίνονται χρυσωρυχείο. Δύσκολη δουλειά. Ιδιαίτερα αν στοχεύει να διατηρήσει το όνομά του/της για πολλές δεκαετίες.

Για να μπορέσει να τα κάνει όλα αυτά χρειάζεται πλάτες. Μέσα στην επιχείρησή του εννοώ, όχι τις τράπεζες. Χρειάζεται ένα δυνατό αστυνομικό σκυλί που θα είναι υπεύθυνο για όλα, ώστε η επιχείρηση να δουλεύει ρολόϊ και ο σχεδιαστής να παράγει ανέμελος. Χάος θα βασίλευε σε έναν ραπτικό οίκο αν δεν υπήρχε ο Στριφνός και Απονος Μάνατζερ. Ολοι θα μπλοκάριζαν, θα μπερδευόντουσαν, θα καθυστερούσαν τις κολεξιόν, δεν θα πιάνανε τις ημερομηνίες. Κατά κάποιο τρόπο η προσωπικότητα της Μιράντα Πρίσλυ έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Ομως εκεί που δούλευα εγώ δεν ήταν έτσι. Υπήρχε βέβαια ο μάνατζερ όλων ο οποίος όμως διέθετε άριστες σχέσεις με το προσωπικό. Στον νυφικό οίκο που δούλευα (προ κομπιούτερ εποχή), μας πίεζαν οι ημερομηνίες, οι πελάτισσες, τα υφάσματα κλπ αλλά ποτέ δεν υπήρχε τέτοια παρατραβηγμένη συμπεριφορά πρός τις βοηθούς, γραμματείς κλπ όπως στο βιβλίο. Ο καθένας ήξερε τη θέση του και τη δουλειά του. Καμμιά φορά όλοι μπερδεύονταν στα πόδια όλων, ιδιαίτερα άμα έχεις να κάνεις με μοντέλλα ή παιδιά μοντέλλα.. αχ! ιστορίες για αγρίους, το ξεπερνάγαμε όμως. Χωρίς πολλές υστερίες. Και κυρίως χωρίς σαδισμούς και μαζωχισμούς.

Ισως όμως να έχουν αλλάξει τα πράγματα και στην Αμερική να είναι έτσι. Τι να πώ!

4 σκέψεις σχετικά με το “H Prada και τα διαβολάκια

 1. Μετά τη ψηφοφορία (12/12/2006) από την πλειοψηφία στη Βουλή της Αλβανίας, η χώρα δεν έχει πλέον την Ακαδημία των Επιστημόνων! Αργά τη νύχτα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης(;) «Για την Ακαδημία των Επιστημόνων» με 75 ψήφους υπέρ(!) 2 κατά και 3 παρών! Σύσσωμη η αντιπολίτευση, απείχε της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενη για το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, εκλιπαρούσανε, θεωρώντας την πράξη αυτή ως έγκλημα κατά της επιστήμης, η κυβέρνηση ωστόσο επέμενε και κατάφερε τελικά, να κλειδώσει τις πόρτες τον Ερευνητικών Ινστιτούτων που ήταν υπό την Ακαδημία!
  Οι βουλευτές του PBDNJ(Κόμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) Spiro Peçi και Leonard Solis ήταν αυτοί που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και οι Leonard Demi(PD), Ymer Tola(PDK, Niko Nerenxi(PAA) δήλωσαν παρών!
  Παρακαλώ πολύ, αν το γεγονός αυτό σε αγγίζει κι εσένα, είτε κάνε μια αναφορά είτε ανέβασε την είδηση στο δικό σου μπλογκ! Έτσι, η φωνή της διαμαρτυρίας, θα δυναμώσει και θα κάνει τους παχύδερμους και αυταρχικούς κυβερνώντες στην Αλβανία, να σκεφτούνε καλά, πριν οριστικοποιήσουν την ειδεχθή τους πράξη!
  Φιλικά Ν.Ago

 2. Λενάκι μου στα δικά μας. ΄Ομορφος ό κοσμος ου περιγραφεις και ναι, συμφωνώ πως εκεινες τις εποχές τις «προ κομπιούτερ», ο κόσμος δούλευε με φιλότιμο, μεράκι, όρεξη. Βλέπεις τους σημερινους νέους και από την πρώτη μερα ψάχνονται όχι για το πώς να προσφέρουν, αλλά μόνο για το τι δικαιούνται (αργίες, επιδόματα, αναρρωτικές τα παίζουν στα δάχτυλα). ΄Ομως δεν τους βλέπω να έχουν οράματα,προγραμματισμό στη ζωή τους. Στην πλειονότητά τους ειναι καταθλιπτικά ατομα, κλεισμένα στις καφετέριες και τα μπαράκια.
  Καλό σου Σ-Β-Κ

 3. Αγαπητή θεία Λένα, περιγράφεις μία άλλη εποχή.. δυστυχώς πέρασε πια. Σήμερα παντού ακόμα και στην Ελλάδα, επικρατεί άκρατος καπιταλισμός και οι καταστάσεις εργασιακά είναι ακόμα χειρότερες από αυτά που περιγράφει η ταινία. Βέβαια πάνω απ’ όλα ο χαρακτήρας του ανθρώπου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s