Συλληψεις

Είμαι άνω κάτω. Απο τη σύγχηση και τη στενοχώρια. Στην ηλικία μου θα επρεπε να τη περνάω ζάχαρη και όχι να τρέχω κάθε τόσο να ξελασπώνω αμαρτίες άλλων. Συλλάβανε χθές τον εγγονό μου. Ο μικρός είναι μαθητής Β’ Γυμνασίου, σχεδόν 14 ετών.

Μας τον έφερε στο σπίτι ενα περιπολικό!! Τον πιάσανε να γράφει με σπρέι σαχλαμάρες στον τοίχο μιάς πολυκατοικίας στο διπλανό προάστειο. Ηταν μαζί με άλλους φίλους του. Κατέβηκε η διαχειρίστρια και μία άλλη κυρία να τους κάνει παρατήρηση και να τους διώξει οι άλλοι το σκάσανε, αυτός έμεινε και αυθαδίασε. Μετά τον άρπαξε η μία απο το μπράτσο και τις πιτσίλισε με μπογιές. Οπότε καλέσανε το 100! που έφθασε σε χρόνο dt γιατί έτυχε να βρίσκεται στη περιοχή και έπιασε το μικρό αμέσως! Τον πήγανε στο κοντινώτερο αστυνομικό τμήμα..κάθισε κάτι ώρες εκεί..δεν είχε ταυτότητα, είναι μικρός ακόμη για να έχει, αλλά μεγάλος για να καταστρέφει τις περιουσίες των άλλων.. δεν ξέρω τι του είπαν, αλλά όταν γύρισε ήταν σε κακή κατάσταση, κλαμμένος.
Μας τον έφεραν χθές αργά το βράδυ..αφού είχαμε λυσσάξει απο την αγωνία, έλειπε απο το απόγευμα, μετά το σχολείο αφαντος, χωρίς ίχνος ζωής και το κινητό του ήταν κλειστό, η μάνα του ήταν έξαλλη απο τρόμο!. Ειχε βάλει με το νού της το χειρότερο, απαγωγή, ατύχημα..είχαμε ήδη πάει στο σχολείο του (δεν ήταν), εκείνη έπαιρνε τηλέφωνο τα σπίτια των φίλων του (λείπανε τα παιδιά – άλλοι έξαλλοι γονείς), εμένα μου το είπαν αργότερα..μη μου’ρθει τιποτα..ο Β μαζί με το γιό του χτενίζανε τη περιοχή με το αυτοκίνητο.. ώσπου..χτύπησε η αστυνομία το κουδούνι..και επειδή όλοι λείπανε..άνοιξα εγώ.
Ετσι έμαθα πρώτη τα καθέκαστα..και τους έβαλα όλους μέσα να καθίσουν για να ειδοποιήσω τους γονείς του παιδιού και τον άντρα μου ότι εδώ είναι ο μικρός..και ελάτε γρήγορα. Τους έβγαλα γλυκό..δεν πήραν τίποτα. Εντύπωση μου έκανε ο μικρός που καθόταν εκεί και δεν έφευγε..και μετά είδα τις χειροπέδες. Με έπιασε ζάλη..κάθισα. Μου τα είπαν οι αστυνομικοι..και τα ξαναείπαν όταν μαζεύτηκαν και οι άλλοι.

Μπροστά μας εκθείασαν τι είχε κάνει, μας παρότρυναν να τον μαζέψουμε όσο είναι καιρός..η πολιτεία δεν θα τον μηνύσει, αλλά δεν ξέρουν μήπως προβούν σε μήνυση οι κάτοικοι της πολυκατοικίας που λέρωσε. Θα μας ενημερώσουν αύριο-μεθαύριο…του έκαναν αυστηρή παρατήρηση..τι θα γίνει την επόμενη φορά ΑΝ συλληφθεί..τον παρέδωσαν και έφυγαν.
Μόλις έφυγαν άβαλε ο μικρός τα κλάμματα..και μας είπε και τη δική του έκδοση στην ιστορία.. , ναί ζωγράφιζαν στους τοίχους..(γιατί είναι τέχνη), αλλά θύμωσαν κάτι κότες λέει εκεί και βγήκαν στα μπαλκόνια απειλώντας να τους μπουγελώσουν και οι φίλοι του, τους είπαν βρωμόλογα. Και όταν κατέβηκε ο διαχειριστής κάτω με κάτι γυναίκες..γίνανε εκείνοι καπνός..και τον άδειασαν..γιατί δεν το κατάλαβε ότι έφυγαν και τον άφησαν..είχε το..δεν ξέρω πως το λένε στ’ αυτιά και άκουγε μουσική και αισθάνθηκε το βαρύ χέρι του άντρα απάνω του, να του τραβάει τ’ αυτιά και του ξέφυγε το σπρέι και έτσι πιτσιλίστικε.. του δώσανε 2 χαστούκια, τον είπανε παλιόπαιδο και αλήτη και φωνάξαν την αστυνομία να τον πάρει, να τον κλείσει μέσα..εν τω μεταξύ του είχε ανοίξει και η μύτη..χάλια γινανε..

Κάθισα κάτω άναυδη. Τέτοια συμφορά δεν μπορούσα ποτέ να τη φανταστώ.

Οι γονείς του άρχισαν να ουρλιάζουν ότι έγινε αλήτης..και εκείνοι που παιδεύονται για να του προσφέρουν..και εκείνος που έτσι τους ανταμείβει.. και ο μικρός τρέχοντας πήγε να κρυφτει στο δωμάτιό του. Τους έβαλα τις φωνές ΝΑ ΣΚΑΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και λούφαξαν. Ας σταματήσουν πιά να μαστιγώνουν τους πάντες για το τι έχουν προσφέρει..όλοι οι γονείς προσφέρουν..να το βουλώσουν και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε. Δεν τους είπα για το παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά τους..εδώ τόχα να το πώ, αλλά δεν είπα λέξη.
Θυμήθηκα πέρσι τέτοιο καιρό, τον καυγά που έκανε ο Β με το Μάρκο, σχετικά με τον μικρό..τον άφηναν «να παίρνει πρωτοβουλίες» δηλαδή να πηγαίνει μόνος του με τους φίλους του κάπου..αλλά να γυρίζει νωρίς το βράδυ. Τι θα πεί «πάει κάπου» που είναι αυτό το «κάπου», τον πίεζε ο Β, «σαν πατέρας χρειάζεται να ξέρεις που θα τον βρείς ανα πάσα στιγμή»..και αυτοί οι φίλοι του, ποιοί είναι, με τι ασχολούνται, ποιοί είναι οι γονείς τους; Ο Μάρκος πάλι έλεγε ότι είμαστε οπισθοδρομικοί, πατάμε την ελευθερία του μικρού, άστον να ανοίξει τα φτερά του..για να καταλήξει ότι δεν ήξερε τίποτα για το που γύριζε ο 13χρονος εγγονός μας.. . Πάρτα τώρα λοιπόν μαζεμένα. Φάτα τώρα ηλιθιε! Μιλιά όμως δεν είπα.
Πήγε ο παπούς μαζί με το μικρό, τον παρηγόρησε, τον βοήθησε να πλυθεί, ν’ αλλάξει, του έπλυνε τις γρατζουνιές και τα ξεραμένα αίματα.. και μετά τον έβαλε για ύπνο..
Σήμερα δεν πήγε σχολείο, είπαμε ότι είναι άρρωστος, μάλλο δεν θα πάει ούτε αύριο. Κοιμόταν όλο το πρωϊ..σηκώθηκε αργά το απόγευμα.. Σέρνοντας

Θα του μιλήσουμε για όλα αυτά το σαββατοκύριακο, όταν ηρεμήσει λίγο.

8 σκέψεις σχετικά με το “Συλληψεις

 1. Αμα σ΄αρέσουν τα κατορθώματα που περιγράφεις να βάλεις τον ήρωά σου να τα πράττει στο δικό σου σπίτι. Τις περιουσίες των άλλων δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να τις καταστρέφει, ούτε κατα μία γρατζουνιά! Αν ζούσαμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε να τιμωρηθούν και οι (δια)παιδαγωγοί του παιδιού, αλλά…

 2. Λένα μου μπορώ να φανταστώ το σοκ και την ταλαιπωρία που τράβηξε ο μικρός με την όλη περιπέτεια της σύλληψής του, από τη μια πλευρά λυπάμαι για ότι έγινε.. αλλά από την άλλη μου δημιουργούνται απορίες..
  Συμφωνώ με τον μικρό ότι το graffiti είναι τέχνη, αλλα για να την εκφράσουμε σε έναν τοίχο δεν πρέπει να έχουμε συγκατάθεση του ιδιοκτήτη? Η έννοια της ιδιοκτησίας δεν σημαίνει τίποτα?
  Η συμπεριφορά των φίλων του που τον άδειασαν δεν του κάνει εντύπωση? Θεωρούνται φίλοι αυτοί?

  Πάντως καλή μου Λένα καταλαβαινω και συμμερίζομαι τη στεναχώρια σου για την ταλαιπωρία που πέρασε ο μικρός κι την ανησυχία σου για την απρόσμενη συμπεριφορά του

 3. «απο» Δεν διάβασες καλά το άρθρο μου πριν κατακεραυνώσεις. Σε ποιό σημείο έγραψα ότι μ’ αρέσουν αυτά που έκανε ο μικρός; Αντίθετα έγραψα ότι τρόμαξα και ξαφνιάστικα που συννελήφθει και για ό,τι έκανε στους ανθρωπους αυτούς. Αν το έκανε σε εμάς βεβαίως θα καλούσαμε την Αμεσο Δράση να τον χώσει μέσα. Για τιμωρία να κάτσει σε κανένα κελί με τίποτα αποβράσματα..σαν και εκείνον..να μάθει απο τα παθήματά του.
  Είναι όμως παιδί μου, παιδί του παιδιού μου και το πονάω. Παραστράτησε τώρα..απο κακές παρέες, ελπίζω να μην επαναληφθεί..θα κάνουμε ότι μπορούμε

 4. Είναι τυχερός ο εγγονός σου θεία-Λένα. Έπεσε σε τοίχο, με τα πρώτα λάθος βήματα που έκανε.
  Πήρε νωρίς -νωρίς το μάθημά του, λίγο σκληρό βέβαια, αλλά για σκέψου να συνέχιζε, για 2-3 χρόνια ακόμα, με τις ίδιες παρέες και προς την ίδια κατεύθυνση κι εσείς να μην έχετε ιδέα… Τώρα θ’ αναγκαστεί να σκεφτεί και ν’ αναθεωρήσει.
  Οι καιροί είναι πονηροί και τα κοινωνικά πρότυπα άρρωστα, δε φταίει το παιδί. Χιλιάδες παιδιά παρασύρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά λίγα έχουν την τύχη ν’ ανακοπεί η στρεβλή πορεία τους, πριν να είναι αργά. Άγγελο είχε. Άναψε κανένα κεράκι να πεις ευχαριστώ.

 5. Σας καταλαβαίνω αγαπητή Λένα, αλλά όπως δε θα άρεζε, θα σας στενοχωρούσε και εξόργιζε αν έπρατε κάποιος αυτό σε δική σας περιουσία, έτσι οφείλουμε να σεβόμεθα και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας και να μη κάνουμε, ό,τι δε θέλουν να κάνουν σε εμάς οι άλλοι!

 6. Το θέμα μάλλον πάει καλά. Μιλήσαμε κατ’ αρχήν στο παιδί, εμείς πρώτοι,μετά ο Πέτρος. Βήμα-βήμα τον πήγαμε να καταλάβει πόσο κακό ηταν αυτό που έκανε..και για τους υποτιθέμενους φίλους του που στα δύσκολα τον πρόδωσαν και τον άφησαν να βγάλει εκείνος τα κάστανα απο τη φωτιά. Νομίζω ότι κατάλαβε.
  Μετά πήγαν οι γονείς του μικρού και είδαν το διαχειριστή της πολυκατοικίας που λέρωσε. Οχι δεν θα κάνουν μηνυση, αρκεί ο μικρός να επανορθώσει με την εργασία του. Και επειδή δεν ξέρει να βάφει, προτείνανε να του δώσουν βούρτσες,ειδικά καθαριστικά και κουβά να πλύνει τις μπογές.
  Με χαρά (!!) ο μικρός ανέλαβε να επανορθώσει..πάει κάθε απόγευμα μετά το σχολείο και καθαρίζει το τοίχο.. Επίσης συμφωνήσαμε να βάψουμε εκείνο το κομμάτι με δικά μας έξοδα. Τα οποία όμως θα αφαιρούνται απο το χαρτζηλίκι του μικρού.

  Απ’ο τι μου είπε χθές, έπιασε απο δικού του τους «φίλους» του που τον άδειασαν και καυγάδισε μαζί τους άσχημα, δεν δέχτηκε τις απόψεις τους και τώρα δεν τους κάνει καθόλου παρέα.. έβγαλε και τη φήμη ότι «αυτοί προδίδουν»..και κανείς δεν τους θέλει.
  Στη Παναγία ελπίζω, να μη ξαναμπλέξει.

 7. Μπράβο του τού παιδιού! Είναι λεβεντιά! Αλλά και πολύ τυχερός που σας έχει οικογένεια. Το χειριστήκατε ακριβοδίκαια και το παιδί βγήκε ωφελημένο και πιο δυνατό. Μπράβο!

 8. καλησπερίζω κατ’ αρχάς 🙂
  και έπονται τα σχολια (μου).

  όμως, επειδή έχω χάσει πολλές αναρτήσεις, θα τις διαβάσω όλες και θα τα πουμε μετά.

  σε φιλώ Λένα
  (τώρα μόλις καταλαβα, ποσο μου ‘λειψε το γραψιμο σου.
  το «ταχτσέικο» θυμασαι; 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s