Η 14χρονη της αποβολής

Το γεγονός της αποβολής της μαθήτριας, να το διαβάσετε απο εδώ.  Εχουν ακουσθεί πολλά για τους δασκάλους της, για τη μαθήτρια, για τη διευθύντρια, για τους γονείς της.  Θα γράψω λοιπόν αυτά που μου έκαναν και εμένα εντύπωση.

1) Το χαμένο τρένο του εκπαιδευτικού. Που απο τη μιά θέλει να κρατήσει τη θέση του, αλλά δεν πασχίζει να μάθει 5 πραγματάκια, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή του. Πώς βρε φίλε θα είσαι  κοντά στη νέα γενιά αν δεν ξέρεις διαδίκτυο, αν δεν ξέρεις ΤΙ τραβάει τα παιδαρέλια σήμερα, που φυσάει ο άνεμος; Καλώς ή κακώς όλα έχουν κινητά, κομπιούτερ, σελίδες στο myspace, twitter, facebook ότι άλλο. Η εγγονή μου που είναι 10 ετών έχει απ’ όλα αυτά..ε, καί; Μη πάς μακριά, εγώ που έχω περάσει ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ τα 8Ο έχω σελίδα στο μπλόγκ!  Είναι λέει στη Κρήτη, είναι μακριάαααα, δεν ξέρουν τι θα πεί Ιντερνέτ! Ε ! Αφού δεν ξέρεις, μη μιλάς, ενημερώσου και τότε πέστα. Σκέψουν πρίν κάνεις ενέργειες, γιατί θα γίνεις ρεζίλι αν πάρει διαστάσεις το θέμα.. 

2) Το χαμένο τρένο της 14χρονης. Που σαν παιδί θεώρησε ότι όλα επιτρέπονται. Επειδή ίσως έχει πλήρη ελευθερία στο σπίτι της, επειδή ίσως κανείς δεν ασχολείται με το τι κάνει στο διαδίκτυο..Τα εγγονάκια μου έχουν και φέιςμπουκ και απ’ όλα αλλά όλοι προσέχουμε, προσέχει η νύφη μου, προσέχω εγώ, προσέχει ο Πέτρος. Πώς προσέχουμε, απλά είμαστε κοντά στα παιδιά, ακολουθούμε τα βήματά τους, τα υποστηρίζουμε, μας εμπιστεύονται..και τα προστατεύουμε απο κακοτοπιές. Αυτή η μικρή δεν έχει κανέναν μεγάλο να στέκεται πλάϊ της. Ετσι έφτιαξε αυτή την ιστοσελίδα βρίζοντας τη διευθύντριά της ως μπουλντόγκ (pitbull) μάζεψε και κόσμο και κάνανε και πλάκα ανεβάζοντας ταινίες που τράβηξαν στη τάξη, με πρωταγωνιστές τους καθηγητές τους. Κάποιος μίλησε για προσωπικά δεδομένα. Πέρα απο το πρόσωπο του εκπαιδευτικού που πιθανόν να μη θέλει να βγεί στον αέρα, δεν βλέπω άλλο παράπτωμα. Τι κάνουνε οι δάσκαλοι στην αίθουσα, το πισινό και τα παπάρια  τους,  ξύνουν; Ούτε είναι δυνατόν να τους πάρουν και την άδεια «κύριε Κόπανε σε τράβηξα να σκαλίζεις τη μύτη σου, έχω την άδειά σου να σε δημοσιεύσω για να γελάμε». Παλιά δεν είχαμε το διαδίκτυο και κάναμε τα ίδια σε άλλη μορφή για όσους δεν μας καθόντουσαν καλά, όποιος νεώτερος ας δεί την ταινία με τη Βουγιουκλάκη «το ξύλο βγήκε απο τον Παράδεισο».

Εχασε το τραίνο η μικρή, γιατί ενώ κατάλαβε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν σωστό (υπέπεσε και σε νομικό παράπτωμα γιατί όταν διασύρεις κάποιον δημόσια πρέπει να έχεις και τα κότσια να αντέξεις μία μήνυση) και ζήτησε συγνώμη..δεν έγινε αποδεκτό απο τους Χαμένους καθηγητές της..Χαμένους στο κόσμο τους που τιμωρεί αντί να εκπαιδεύει.

3) Το χαμένο τρένο της νοοτροπίας. Εμείς οι παλιοί δώσαμε τον ουρανό με τ’ αστρα στα παιδιά μας, τους βάζαμε όμως και κανόνες. Επεφταν και μερικές σφαλιάρες. Οι νέοι γονείς δεν δέρνουν, δεν απειλούν, δεν κάνουν κυρώσεις..ασύδοτα τα παιδιά πορεύονται. Αν είναι καλοί μαθητές οι γονείς τα προσκυνάνε..αν είναι κακοί μαθητές τα κυνηγάνε όχι για να μάθουν για να φέρνουν καλούς βαθμούς. Το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι.

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ

Δεν μπορεί ο κάθε τις να διασύρει τον άλλον χωρίς συνέπειες.  Μπορεί όμως να λέει άφοβα τη γνώμη του. Η κα διευθύντρια είναι σκληρή μαζί γιατί..τούτο-κείνο. Οχι όμως να τη κάνεις ρεζίλι επειδή δεν σου κάθεται καλά. Αλλοίμονο, αν όλοι μας πιάναμε τον κόσμο απο τους διευθυντές μας έως το μπακαλόγατο και τους γράφαμε στις εφημερίδες (κάπως έτσι είναι και το διαδίκτυο) επειδή κάτι μας είπαν ή μας κάνουν τη ζωή πατίνι.

Δεν νοείτε ο εκπαιδευτικός να μη συμβαδίζει με την εποχή του. Αν δεν το κάνει σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλος για να διδάσκει, ας πάρει τη σύνταξή του να κάτσει σπίτι του. Και τη σκυτάλη να τη πάρουν οι νεώτερες γενιές που πληρούν τις απαιτήσεις των νέων.

Δεν μπορούν οι νέοι να γυρίζουν ασύδοτοι, πάντοτε ελπίζοντας ότι κάποιος θα τους ξελασπώνει. ΧΡΟΝΙΑ αυτά γίνονται στην Ελλάδα για αυτό καταντήσαμε έτσι, μέσα στις κρίσεις και στα χρέη.  Ολοι μας τρώγαμε και πίναμε εδώ και χρόνια, πάρτα τώρα..αλλά ακόμη και τώρα κάποιος πατερούλης θα βρεθεί να μας βοηθήσει. Ετσι και τα νέα παιδιά μαθαίνουν απο τους μεγαλύτερους και στα βήματά μας βαδίζουν. Εκανε ό,τι έκανε η τσαπερδώνα, νάτο τώρα ΟΛΟΟΟΟΟ το διαδίκτυο υπέρ της. Αύριο θα πετάξει μία πέτρα και θα σπάσει το κεφάλι του καθηγητή που δεν τη πέρασε στη Χημεία…τι την νοιάζει..όλο και κάποιος θα την υποστηρίζει. Ετσι το σημερινό της πάθημα, μάθημα δεν θα γίνει ποτέ.

9 σκέψεις σχετικά με το “Η 14χρονη της αποβολής

 1. Ο Σαββόπουλος παρόλλο που έχει ασπρίσει, Μαριλενα, συμβαρίζει με την εποχή του, έχει ακόμη τον παλμό της νεολαίας. Μακάρι να είχαν τα παιδιά, διδασκάλους με του Νιόνιου τα μυαλά!.
  Και τα λύκεια αν έχουν ντουβάρια καθηγητές που ούτε το Ιντερνέτ δεν ξέρουν..καλά τα λέει ο δεκαεξάρχονος

 2. Πάντως, Θεία Λένα, και λοιποί, τσ(ου). Όχι.
  Ούτε τη δικαιολογία της άγνοιας έχουν οι καλοί καθηγητές.
  Όλοι τους έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τόσο των υπολογιστών όσο και του διαδικτύου!!

 3. Ευχαριστώ Σωτηράκο για τις απόψεις σου. Εδώ μπορώ να σε λέω Σωτηράκο, γιατί στο μπλόγκ σου μάλλον απαγορεύεται. Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου, ας συμφωνήσει και κάποιος γιατί τσακώθηκα επί του θέματος με τη νύφη μου που είδε τη 14χρονη σαν θύμα! Τότε η διευθύντρια τι είναι;

  Σχετικά με το τελευταίο σου σχόλιο, τόσο το χειρότερο για τους καθηγητές που έχουν μέν εκπαιδευτεί στη χρήση των υπολογιστών και έθαψαν τη γνώση τους μαζί με όλα τ’ αλλα στο ντουλαπάκι του ωχαδελφισμού!.

 4. Θα συμφωνήσω μέχρι τελείας μαζί σας.Θα σας βάλω όμως και μία άλλη παράμετρο.Υπάρχουν πολλοί καθηγητές ,οι οποίοι και μέσα στα πράγματα είναι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους και μόλις Τ Ο Λ Μ Η Σ Ο Υ Ν να κάνουν μία σύσταση σε ένα παιδί…αυτό φέρνει αμέσως τη μαμά του ή τον πατέρα του και τον αρπάζει από τα μούτρα.
  Τη μεγαλύτερη ευθύνη κατά τη γνώμη μου την έχουν οι γονείς.Πρώτον ,δικαιολογούν τα πάντα στο παιδί τους ,ίσως για να καλύψουν και τις ενοχές που νοιώθουν,επειδή λείπουν ώρες από το σπίτι και αφετέρου νομίζω τη βασική αγωγή την παίρνεις από το σπίτι σου.Αν είναι να επιρρίψω ευθύνες τις επιρρίπτω κατά κύριο λόγο στους γονείς.Τέλος,θεωρώ πως ορθώς τιμωρήθηκε,η τιμωρία έχει και το στοιχείο του παραδειγματισμού μέσα της..ίσως πια σταματήσουν τα πιτσιρίκια να μοστράρουν όλη τους τη ζωή στο facebook και να θίγουν προσωπικότητες αδιαλείπτως!

 5. Καλησπέρα glaykidarling.
  Διαφωνώ με τη τιμωρία της μικρής. Αν δεν άφηναν οι καθηγητές της το θέμα να μεγαλοποιηθεί, ούτε κάν θα έβγαινε έξω απο τις πόρτες του σχολείου.
  Παλιά γράφανε τα παιδιά στις τουαλέττες των σχολείων » ο Χ καθηγητής είναι έτσι κι έτσι» και όλοι γελάγανε μαζί με τον καθηγητή που έβριζαν.. Κανείς δεν έπαιρνε τιμωρία, όλοι το καταλάβαιναν ότι τα παιδιά έπρεπε κάπου να εκτονωθούν. Παιχνίδια εξουσίας.
  Τότε γέλαγε εις βάρος του Καθηγητή το σχολείο, τώρα γελάει το facebook. Το να τη διώξουν δεν τη διορθώνουν, απλά της λένε πάρε το πρόβλημά σου και ..»φάτο αλλού». Εμείς οι θιγέντες..πλένουμε τα χέρια μας..

 6. Θεία Λένα,θα σας πω κάτι.Τα κινητά υποτίθεται ότι απαγορεύονται στο σχολείο.Σωστά;
  όλα τα παιδιά όμως τα χρησιμοποιουν.Αν πεις σε παιδί να μη φέρει το κινητό του τότε όλοι θα πουν:αντιδημοκρατικό Και θα πέσουν να σε φάνε.όλο το σύστημα βρωμάει.Έχω δει και γνωρίζω απίστευτους καθηγητές.Ο νόμος,η πολιτεία,οι γονείς δεν τους βοηθάνε.Έτσι το μόνο όπλο που δυστυχώς πια έχουν είναι η τιμωρία.Δυστυχώς!
  Το χειρότερο εξίσου είναι πως εμείς τουλάχιστον αναλαμβάναμε την ευθύνη.Είχα βάλει καρφίτσες σε καρέκλα καθηγητριας…και σήκωσα το χέρι και είπα εγώ το έκανα.Με πήρε στο γραφείο της και με ρ’ωτησε γιατί τόσο μένος.Της απάντησα τότε ..πως μισώ τα οικοκυρικά και δε θέλω να γίνω νοικοκυρα 13 χρονών σκατό.όμως η παραδοχή με γλύτωσε από την τιμωρία.Σήμερα τα παιδιά κάνουν ό,τι γουστάρουν γιατί νοιώθουν την πλάτη της μαμάς από πίσω.Πως λοιπόν μπορεί να προφυλαχθεί ένας καθηγητής που πάει να κάνει τη δουλειά του;
  Δε δέχομαι ότι όλοι είναι απαίδευτοι ή αδιαφοροι επ ουδενί!
  Στην τελική….
  πως ένας γονιός…γίνεται σωστός γονιός;
  Ιδού το ερώτημα!

 7. glaykidarling, για ότι ρωτάς η απάντηση δίνεται στο άρθρο μου. Κάπου γράφω ότι «το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι». Προσκυνάνε οι γονείς τους βαθμούς και όχι τη γνώση. Εξαγοράζουν το χαμένο χρόνο αγοράζοντας όλα τα μαραφέτια της τεχνολογίας που κυκλοφορούν στους μπόμπιρες. Μη μου λέτε ότι είναι αντιπαιδαγωγικό, γιατί που δεν έχει (κινητό, game boy rpg,wii, faebook, twitter, χψω πώς το λένε) απομονώνεται απο τους φίλους του, το λένε «φυτό», οπότε..δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να σταματήσουμε τη ροή. Κολυμπάμε όλοι μαζί με τα παιδιά, τους γονιούς, τους δασκάλους.

  Τα παιδιά που «κάνουν ότι γουστάρουν» όπως λέτε έχουν τρομαγμένους γονείς που δεν μπορούν να τους επιβληθούν. Αυτοι οι γονείς έχουν κακές εμπειρίες ίσως απο τους δικούς τους γονείς..και προσπαθούν να μην υποπέσουν στα ίδια..έτσι ασύδοτα, χωρίς όρια και πρόγραμμα πορεύονται.. Και όταν γίνει καμμιά στραβή όπως τώρα..ο κόσμος ετοιμάζει τα καρφιά για το σταύρωμα. Των απλών παραπτωμάτων..γιατί όταν κάποιον σκότωσαν τον Αλεξ της Βέροιας..εκεί κάποιοι άλλοι ενήλικες τα κουκούλωσαν..

  Σωστός γονιός είναι εκείνος που ψάχνεται, αμφισβητει συνεχώς τις μεθόδους του και δεν διστάζει να παραδεχθεί ..ότι τη πάτησε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s