Θέματα εμπιστοσύνης

Εγινε προχθές πατιρντί στο σπίτι. Τσακώθηκε άσχημα ο εγγονός μου(14) με τη μάνα του, ήρθανε στα χέρια. Τον χτύπησε εκείνη γιατί της έβγαλε γλώσσα  και εκείνος την έσπρωξε με βία, άνοιξε τη πόρτα και έφυγε..Τους άκουσα πρός το τέλος, όταν οι τσιρίδες της Α, διαπέρασαν το τοίχο της κρεβατοκάμαρής μας. Πετάχτηκε ο Β έξω  όπως ήταν με τις πυτζάμες, πήγε σπίτι τους, βρήκε την εξωπορτα τέντα, το παιδί άφαντο και τη νύφη μου να κλαίει.

Θα πώ την ιστορία ανάποδα για να βγάλετε και εσείς νόημα. Στη μικρή μου νύφη (τη λέω Α)  αρέσει η πάστρα και η τακτοποίηση. Στα παιδιά της και στον άνδρα της και γιό μου Μάρκο, αρέσει η ακαταστασία και η τσαπατσουλιά. Να μπαίνει λέει ο Μάρκος στο σπίτι του, να πετάει τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κλειδιά όπου νάναι..και μετά να απαιτεί απο τη γυναίκα του να τα μαζέψει. Να μπαίνει ο εγγονός στο σπίτι, όπου περνάει να αφήνει πίσω του ουρά τα πεταμένα και τη βρωμιά. Η κόρη το ίδιο, ρούχα παντού, μαζί με φτιασίδια, βιβλία, τετράδια, απίστευτη βρωμιά στο μπάνιο, ούτε το καζανάκι δεν τραβάνε.  Τι σόϊ μάνα ήμουνα εγώ που τον άφησα έτσι και δεν τον μάλωνα, ρωτάτε ελεύθερα. Πολλές φορές αναρωτήθηκα και εγώ. Αλλά δεν φαινόταν το πράγμα να είναι τόσο άσχημο τοτε που τα παιδιά μου Πέτρος, Μάρκος ήταν μικρά. Χθές βεβαια έμαθα οτι ο Πέτρος συμμάζευε τον μικρό του αδελφό για να μη βλέπω τις βρωμιές και τον μαλώνω. Αργά ή γρήγορα οι κουράδες επιπλέουν μαζί με τους φελλούς.

Απ’οτι κατάλαβα η Α, ως υπεύθυνη της καθαριότητας στο σπίτι της, πέρα απο τη παραδουλεύτρα 2 φορές την εβδομάδα, μαζεύει και τακτοποιεί και εκείνη το αχούρι. Ομως δεν μαζεύει μόνο – αυτό το λένε τα παιδιά – ψάχνει κιόλας τα πράγματά τους. Ψάχνει τα γραφτά τους, τις σάκες, τις τσάντες, τα κινητά τους, τους υπολογιστές τους και γενικά ψαχουλεύει. Μετά το ψαχούλεμα τακτοποιεί το δωμάτιο όπως εκείνη νομίζει και πάει στο επόμενο. Προχθές, την ώρα που σκαλιζε τα προσωπικά πράγματα του γιού της, μπήκε αυτός μέσα ξάφνου (είχε παρει άδεια να φύγει νωρίτερα απο το σχολείο) και την έπιασε στα πράσσα. Αυτή δεν το χειρίστηκε καλά, να του πεί ότι καθαρίζει ή οτι χάλασε ο υπολογιστής της και γι’ αυτό έκατσε στο δικό του..κάτι να πεί για να ηρεμήσει το έξαλλο παιδί. Του είπε στα μούτρα ότι τον υποψιάζεται για 1000 πράγματα  και ότι τα σούρτα φέρτα του θα τη στείλουν στο τρελλάδικο, ότι θα καταλήξει στον υπόνομο, αλήτης, φονιάς, κακούργος κλπ βλακείες ο μικρός οργίστηκε και της είπε διάφορες βρισιές μεταξύ των οποίων  – όπως μου είπαν – ότι είναι άρρωστη με τη καθαριότητα, ότι ο άνδρας της καλώς τη κερατώνει. Εκείνη τον μπάτσισε και εκείνος την έσπρωξε, έπεσε η Α στο πάτωμα και λιποθύμησε. Ο μικρός ψύχραιμος άρπαξε ένα σακίδιο, το γέμισε με πράγματα δικά του, πήρε τη κιθάρα του, άνοιξε τη πόρτα και έφυγε.

Το επεισόδιο το πήραμε είδηση όταν συνήλθε η Α. Τη βοηθήσαμε, είχε χτυπήσει λίγο στο κεφάλι, γδάρθηκε. Μας είπε την ιστορία όπως εκείνη τη θυμόταν και μετά συνειδητοποιήσαμε ότι χάθηκε το παιδί. Μας ζώσανε τα φίδια. Αρχίσαμε να τηλεφωνούμε στους φίλους του, στα σπίτια που συνήθιζε να πηγαίνει, πήγε ο μπαμπάς του στο σινεμά που συχνάζει ο μικρός, ψάξαμε, ρωτήσαμε, βγήκαν στους δρόμους όλοι. Αφαντος. Φωνάξαμε και ένα γιατρό, έκανε μία ηρεμιστική ένεση στην Α γιατί ήταν σε έξαλλη κατάσταση ότι σκότωσε το παιδί της, οτι θέλει  να πεθάνει..

Το παιδί βρέθηκε αργά το βράδυ. Να πως έχει η ιστορία. Φεύγοντας αυτός πήγε έξω. Ομως έβρεχε καρεκλοπόδαρα. Γύρισε λοιπόν πίσω και πήγε στο σπίτι του θείου του, του Πέτρου. Ο Πέτρος ήταν στο γραφείο, η γυναίκα του όμως η Μ ήταν εκεί. Της είπε ότι μόλις γύρισε απο το σχολείο και θέλει να διαβάσει μουσική εκεί ανενόχλητος γιατί στο σπίτι έχει η μαμά του τη παραδουλεύτρα και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Η Μ βέβαια τον έμπασε μέσα, τον στέγνωσε και μετά τον άφησε ήσυχο, μέχρι την ώρα που γύρισε ο Πέτρος, φάγανε ό,τι είχε ετοιμάσει, τον πήγανε μετά στο Ωδείο και κατά τις 9.30 το βράδυ γυρίσανε. Απλά και ωραία.  Κανείς δεν σκέφτηκε ότι το παιδί βρήκε καταφύγιο στους θείους του. Ολοι νομίσαμε ότι έφυγε μακριά και μας άφησε.Την ώρα που επέστρεφαν είδαν το Μάρκο καταμουσκεμένο στο κατώφλι να κλαίει και το μυστήριο λύθηκε. Ο μικρός ζήτησε συγνώμη απο τη μαμά του και απο όλους που τους τρόμαξε. Η Α, ζήτησε συγνώμη απο το γιό της που επενέβει στα προσωπικά του και που τον χτύπησε.

Πάλι καλά που βρήκε καταφύγιο μέσα στην οικογένεια,  λέω. Με τρομάζουν όμως κάποια πράγματα.

Κατ’ αρχήν η μάνα του. Που όταν θυμώνει χτυπάει. Ετσι βγάζει το άχτι της πάνω στο πιο αδύνατο. Που και εκείνος έχει μάθει το κουμπί της, τη φυγή.  Τιποτα δεν κερδήθηκε σε αυτή την αψιμαχία. Δεν έμαθε η μαμά να δείχνει εμπιστοσύνη στο γιό της. Αντίθετα ψάχνοντας και ανακατεύοντας τα πράγματά του τον κάνει να θέλει να κρύβει. Ο μικρός στη βια απαντάει με βία. Αυτό που έμαθε είναι να βρίσκει το κουμπί του μεγάλου και να το στρίβει, προς όφελός του. Ευτυχώς που αισθάνεται το σπίτι των θείων του σαν καταφύγιο. Δοξάζω το θεό γι’ αυτό.

 

6 σκέψεις σχετικά με το “Θέματα εμπιστοσύνης

 1. Καημένη Α. τί παιδί κακό σου έλαχε!! Χρειάζεται γερή τιμωρία να στρώσει! Ακούς εκεί μάζεψε τα πραματα και τη κιθάρα του! Από πού κι ως πού είναι δικα του; Δούλεψε πολύ για να τα πάρει; Ας είναι καλα η μάνα του που ξεθεώνεται να μη του ολείψει του κακομαθημένου τίποτα! Για κλείστο σε κανένα αναμορφωτήριο να στρώσει τόσο κακομαθημένο που είναι τί πατέρας και τί σύζυγος θα γίνει; Τέρας!

 2. Δεν ήξερα Λένα ότι επεστρεψες στην μπλογκογειτονια καλώς σε βρήκα!

  Η ηλικία αυτή του εγγονού είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι γονείς πρέπει να συμπεριφέρονται πιο έξυπνα, πιο πολιτισμένα και να είναι παράδειγμα στα παιδιά. Πρέπει να τα μάθουν σεβασμό με το να τα σέβονται κι οι ίδιοι κι ας είναι παιδιά.

  Πες μου σε παρακαλώ η φίλη σου η Θηρεσία είναι από την Νάξο? εάν ναι, μπορείς να μου πεις εάν έμεινε ποτέ στην γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα στην Αχαρνών?
  Είχα γνωρίσει πολύ μικρή μια Θηρεσία κι ευχομαι να είναι αυτή, εργάστηκε στο σπίτι της φίλης μου για αρκετά χρόνια και θα χαρώ να την ξαναβρώ!

  Φεύγω για διακοπές, θα σε επισκεφθώ όταν επιστρέψω. την άνοιξη. Να σαι καλά, να περνάς ομορφα και καλό ξεχειμώνιασμα!!!

 3. Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω εδώ και μάλιστα … ανανεωμένη .
  Πολλοί από εμάς έχουμε περιπέσει σε παρόμοια «αμαρτήματα»-λάθη … Να ευχόμαστε μόνο να μην αποβαίνουν μοιραία … Γιατί συμβαίνει κι αυτό .
  Καλημέρα Θεία Λένα .

 4. Οτι τετοια επεισοδια συμβαινουν σε ολα σχεδον τα σπιτια ,θεωρησε το βεβαιο.
  Οτι ευχομαστε παντα ,ολα να εχουν καλο τελος ,γιατι η εφηβεια θελει τεραστια υπομονη, επισης βεβαιο.
  Εκεινο που ειναι απολυτως βεβαιο ειναι οτι ελαχιστοι εχουν την ικανοτητα να τα καταγραψουν με τοσο γλαφυρο τροπο σαν τον δικο σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s